www.adanahali.com - BU ALAN ADI SATILIKTIR - Satın almak için; +90 532 667 44 99 ya da +90 322 232 89 09

anasayfa | iletişim

ANASAYFA         HALI NEDİR          FAYDALARI NELERDİR          TARİHÇESİ

Halı, yumuşaklığı ve hız kesici etkisi sayesinde ev içinde her yaştan insan için güvenli bir ortam yaratır.

Halı Nedir ?


Halı insanların rahat ve sıcak bir zemin arayışı sonucu ortaya çıkan ve ev dekorasyonunda önemli bir yer tutan bir malzemedir. Tarihi ise insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar önce sıcak bir zemin yaratmak amacıyla hayvan postlarını kullanıyorlardı.İhtiyaçları arttıkça, ihtiyaçlarına uygun post bulamadıkları için, post taklidi yaygılar ürettiler. Zamanla sevdiklerini de desenleştirerek, bugünkü halının kaba örneklerine ulaştılar. Kısaca halı insanoğlunun doğaya karşı ve doğayı kendine uydurma mücadelesinin ilk ürünlerindendir.
Günümüze kadar gelen halı, yaşantımıza ekonomik, sosyal ve kültürel olarak önemli bir yer tutar. Gerek Türklerdeki, gerekse doğu ülkelerindeki ev dekorasyonundaki başlıca unsur halı ve kilimdir. ere yaymak ve duvarları kaplamak için örme veya düğümler bağlamak suretiyle yünden veya ipekten dokunan normal boydaki dokumalardır. Eski isminde kalı olarak anılmaktadır. Değişik düğüm teknikleriyle de oluşturabilir. Türk halıları içinde Sivas, Isparta, Uşak, Kula, Milas, Demirci, Hereke, Gördes halıları meşhurdur.
Milas İlçesi
Ege Bölgesi’nde, Muğla iline bağlıdır. doğusunda Yatağan ilçesi, güneyinde Gökova Körfezi, güneybatısında Bodrum ilçesi, batısında Güllük Körfezi, kuzeybatısı ve kuzeyinde aydın ili bulunur. Turistik bir bölgedir. Kırsal kesimde genel olarak ilkel el tezgahlarında halı ve kilim dokumacılığı yapılır.
Milas, adını mitoloji kahramanı Mylassos’tan alır. Tarihsel yapı kalıntıları bakımından önemlidir. Antik Mylasa kentinden kalıntılar olan baltalı Kapı, Gümüşkesen Anıtı, Su kemeri önemlidir.
Yere yaymak, mobilya üstüne serilmek, duvarlara süs olarak asılmak için yünden ya da ipekten örülen ya da dokunan değişik büyüklüklerdeki örtü. Yapılış biçimlerine göre başlıca iki çeşide ayrılırlar: 1 – Dokuma halı, 2 – Örme halı. Dokuma halılar, kumaş gibi olan halılardır.Bunlara kilim adı verilir. Halı tezgâhında dikey olarak çekilmiş ipliklere, yatay olarak iplikleri bir taraftan öbür tarafa atmak suretiyle dokunur. Asıl halılar örme olarak yapılan halılardır. Bunlar, halı tezgâhlarında yatay ve dikey olarak yan yana çekilmiş iplikler üzerine istenen resme göre düğümlenen renkli yün ipliklerin uçlarının kesilerek kadife görünüşü vermesi ile meydana gelir. Düğümler, halının alacağı resmin şekline göre belli hesaplar içinde örülür. Düğümlerin de sıkı olması o halının değerinin artmasını sağlar.
Halının ilkel maddesi yündür. Yünler iplik haline getirildikten sonra değişik renklere boyanır ve istenen resimlerin renklerine uygun iplikler kullanılarak, çeşitli renklerden meydana gelmiş halılar örülür.
Türklerde halıcılık, gelişmiş bir sanat durumundadır. Özellikle Gördes, Demirci, Uşak, Sivas, Isparta, Kula halıları ünlüdür.






2012 Adana Hali Tüm hakları saklıdır.